Fuktskada på din iPhone

Det händer att iPhone blir fuktskadad om den till exempel ligger i fickan i en regnjacka, i ett tält eller i andra fuktiga utrymmen. Det räcker med att telefonen blir fuktig för att den ska sluta fungera, den behöver inte bli helt blöt. Problem som vanligtvis uppstår vid fuktskador på iPhone är att display är svart när man försöker starta den eller att ikonerna knappt går att se. Vid fuktskador kan din telefon helt sluta att fungera. Ibland räcker det att ha telefonen avstängd under några dagar i rumstemperatur för att den ska återhämta sig men tyvärr räcker det inte alltid.

Guide för reparera fuktskador på iPhone:

Instruktioner vid fuktskada på iPhone:

Obs! Detta bör göras så fort som möligt efter att fuktskadan identifierats.

 1. Stäng av telefonen omeddelbart. Om telefonen fastnar i ett läge med det vita snurrhjulet, håll in home-knappen tills telefonen stängs av.
 2. Håll in off-knappen högst upp på telefonen samtidigt som du håller in home-knappen i ca 5 sekunder för att försäkra att telefonen är avstängd.
 3. Plocka ut ditt SIM-kort.
 4. Försök att skaka ur så mycket vatten som möjligt ur din iPhone.
 5. Torka av telefonen utvändigt om det finns synligt vatten kvar på din iPhone.
 6. Använd en hårtork i ca 15 minuter på låg värme och minst 40 cm avstånd för att torka din iPhone.
 7. Lägg hela din iPhone i en plastpåse fylld med okokt ris.
 8. Se till att hela din iPhone är täckt med ris i plastpåsen.
 9. Sug ut all luft ur påsen och förslut den väl.
 10. Låt din iPhone ligga i ris-påsen i cirka 2-3 dagar om telefonen varit i kontakt med vatten i mindre än ett par minuter och 6-7 dagar om telefonen varit i kontakt med vatten längre än så.
 11. Varje dag: tag ut din iPhone ur riset och använd en hårtork på låg värme igen i ytterligare 15 minuter. Lägg sedan tillbaka telefonen i ris-påsen.
 12. Efter att du haft telefonen i ris-påsen en tillräcklig tid, försök att sätta på telefonen. Fungerar den fortfarande inte bör du lämna in din iPhone till en butik för reparation.

Tyvärr är det ofta svårt att lämna in din iPhone på garantin om fuktskador har uppkommit då det inte anses vara ett tekniskt fel i produkten utan självförvållat. I detta fall bör du kontakta en butik som utför mobilservice och reparerar trasiga iPhones.

Som tur är finns det idag många företag som kan reparera telefoner som utsatts för vatten och fuktskador. Dock kan pris variera från mycket billigt till dyrt. Gå igenom och jämför både pris och leveranstid för reparatörer av din telefon, dessa kan variera mycket från varandra.

Om du tycker detta verkar krångligt bör du lämna in din iPhone till en reparatör